Prawidłowe gospodarowanie resztkami pożniwnymi
Podstawowym nawozem organicznym dostępnym w większości gospodarstw bez inwentarza są resztki pożniwne. Sprzątnięcie roślin z pola to dobra okazja, żeby odbudować wartość stanowiska i przygotować grunt pod uprawę roślin następczych poprzez wzmożenie procesu tworzenia próchnicy w glebie. Ze słomą wprowadza się do gleby spore ilości składników nawozowych.
dr inż. Tomasz Piotrowski
Przyorywanie słomy poprawia przede wszystkim bilans glebowej materii organicznej, choć jej oddziaływanie na żyzność gleby w porównaniu z obornikiem lub roślinami wieloletnimi jest znacznie słabsze. Wykorzystanie składników pokarmowych ze słomy w pierwszym roku po wprowadzeniu do gleby jest częściowe i zróżnicowane w zależności od rodzaju słomy i gatunku rośliny. Optymalne wykorzystanie składników jest możliwe wtedy, gdy resztki pożniwne zostaną odpowiednio przygotowane do prawidłowego rozkładu, który można przyspieszyć i kontrolować, stosując przeznaczone do tego produkty.
Ukierunkuj i przyspiesz proces rozkładu resztek pożniwnych
Jak ukierunkować i przyspieszyć prawidłowy rozkład resztek pożniwnych? Aby resztki pożniwne zostały przekształcone w wartościowy nawóz, muszą przejść szereg skomplikowanych przemian. W wyniku tych procesów uwalniane są do środowiska glebowego stosunkowo duże ilości składników odżywczych w formach łatwo przyswajalnych dla roślin, odżywiających je w początkowej fazie wzrostu. Dzięki przedstawionym poniżej rozwiązaniom podnosimy efektywność humifikacji w okresie jesiennym i właściwej mineralizacji w okresie wegetacji roślin, a co za tym idzie – żyzność gleby.
Najlepsze i najprostsze rozwiązania na zagospodarowanie resztek pożniwnych
Biorąc pod uwagę zarówno czynnik ekonomiczny, jak i aspekty ekologiczne i legislacyjne, najlepszymi dodatkowymi rozwiązaniami, które przyspieszą optymalne zagospodarowanie resztek pożniwnych, są zabiegi z wykorzystaniem poniższych kombinacji produktów:
- Rosahumus (3 kg/ha) + Rhizosum N plus (25 g/ha),
- Startus Active (3 l/ha) + Rhizosum N plus (25 g/ha).
Plan zagospodarowania resztek pożniwnych – 5 podstawowych zadań
- Jak najmocniejsze rozdrobnienie słomy (w miarę możliwości).
- Optymalne wymieszanie z glebą.
- Wapnowanie:
- a) uregulowanie pH gleby,
- b) nawożenie wapniem (pierwiastek strukturotwórczy przyspiesza rozkład materii organicznej, stabilizuje związki próchnicy i przyczynia się do wzrostu ich zawartości).
- Nawożenie azotem (łączenie się azotu z próchnicą – magazynowanie do następnego sezonu wegetacyjnego oraz pozytywny wpływ na rośliny – zaplecze pokarmowe dla mikroorganizmów glebowych).
- Dostarczenie kwasów humusowych (przyspieszenie i ukierunkowanie rozkładu resztek).
Tabela 1. Wartość resztek pożniwnych
Roślina | Makroelementy w kg/ha w świeżej masie słomy | |||||
N | P2O5 | K2O | MgO | SO3 | CaO | |
zboża ozime | 15–30 | 8–15 | 35–70 | 5–10 | 5–10 | 10–15 |
rzepak | 45–60 | 10–20 | 50–100 | 5–10 | 10–25 | 20–40 |
Tabela 2. Wpływ różnych nawozów poprawiających rozkład słomy na plonowanie pszenicy ozimej, IUNG, RZD Grabów, 2021 r.
Obiekt | Plon (t/ha) |
kontrola – bez zabiegów przyspieszających rozkład słomy | 5,35 |
Rosahumus (6 kg/ha) – oprysk słomy po żniwach (kwasy humusowe) | 5,86 |
RSM (100 l/ha) + CaTs Tiosiarczan wapnia (15 l/ha) – oprysk słomy (azot) | 5,47 |
Wapniak Kornicki (500 kg/ha), wysiew na słomę po żniwach (wapń) | 6,10 |
Tabela 3. Zawartość podstawowych makro- i mikroelementów w słomie
Składnik | Gatunek roślin | ||||||
pszenica ozima | pszenżyto ozime | żyto | owies | jęczmień jary | rzepak | kukurydza | |
makroelementy (% suchej masy) | |||||||
N | 0,64 | 0,61 | 0,58 | 0,73 | 0,75 | 0,72 | 1,19 |
P2O5 | 0,23 | 0,25 | 0,25 | 0,34 | 0,25 | 0,30 | 0,46 |
K2O | 1,26 | 1,28 | 1,20 | 1,29 | 1,61 | 2,12 | 1,25 |
CaO | 0,38 | 0,35 | 0,32 | 0,44 | 0,63 | 2,18 | 0,48 |
MgO | 0,15 | 0,13 | 0,13 | 0,18 | 0,20 | 0,21 | 0,46 |
mikroelementy (mg/kg suchej masy) | |||||||
bor | 3,00 | 2,83 | 2,65 | 3,70 | 4,40 | 9,80 | 5,40 |
miedź | 3,50 | 3,30 | 3,00 | 3,25 | 4,20 | 3,16 | 6,00 |
mangan | 39,7 | 45,2 | 51,4 | 114,0 | 45,0 | 40,3 | 55,0 |
molibden | 0,35 | 0,34 | 0,33 | 0,32 | 0,35 | 0,30 | 0,44 |
cynk | 24,2 | 25,6 | 22,1 | 34,2 | 24,7 | 32,5 | 33,0 |
Źródło: Maćkowiak 1998
Tabela 4. Oddziaływanie różnych form nawozów organicznych i resztek pożniwnych na właściwości gleby (poziom oddziaływania: x – słabe, xx – średnie, xxx – duże )
Wpływ | Nawozy organiczne i resztki pożniwne | ||||
obornik | słoma | międzyplony | |||
motylkowate | krzyżowe | motylkowate wieloletnie | |||
rozluźnienie podglebia | – | – | x | – | xx |
poprawa struktury | xx | x | x | x | xxx |
wzrost zawartości próchnicy | xx | xx | x | x | xxx |
wzrost zawartości N w glebie | xx | – | xx | – | xxx |
poprawa zasobności gleby w P, K, Ca, Mg i mikroelementy | xx | x | – | – | x |
zachwaszczenie: | |||||
– zwiększa | x | x | x | x | (xx)1 |
– ogranicza | – | – | x | x | xx |
nasilenie chorób i szkodników: | |||||
– zwiększa | – | x | – | – | (x)2 |
– ogranicza | x | – | xx | xx | x |