Pszenica ozima Venecja – czym zdobywa uznanie rolników?

Obecnie polscy rolnicy mają ogromny wybór odmian pszenicy do uprawy, a my opowiemy dlaczego warto wybrać Venecję. W filmie nasi eksperci poruszą również temat zdrowotności, jakości i warunków w jakich sprawdzi się nasza odmiana. Zapraszamy do oglądania.

 

0:00 Wstęp

0:06 Ogromny wybór odmian do uprawy

1:02 Odmiana pszenicy Venecja

1:30 Venecja – najwyżej plonująca

2:28 Zdrowotność odmiany Venecja

4:15 Wysoka jakość Venecji

5:20 Venecja i trudne warunki

 

 

Transkrypcja:

Bartosz Stopczyk: Karol Szmagliński

Karol Szmagliński: Bartosz Stopczyk

Bartosz Stopczyk: Dział nasiona Agrosimex, przyjrzymy się dzisiaj pszenicy ozimej Venecja, która jest dostępna w naszej ofercie. Zawsze fascynowało mnie, jak wiele odmian trafia na polski rynek, jak szeroki wybór ma polski rolnik, jeżeli mówimy o możliwości wyboru, jak wiele niewiadomych stoi przed nim, kiedy decyduje jaki gatunek, jaką odmianę posieje na swoim polu i w tym kontekście niesamowicie trudnym tematem jest też żywotność odmian, dlatego że są odmiany, które pojawiają się na jeden rok. Petarda wystrzeliła, wszyscy są zachwyceni i jest super, po roku ich popularność niesamowicie spada. A z kolei są odmiany, które budują swoją popularność z każdym rokiem, są coraz szerzej stosowane, coraz szerzej siane i ta popularność nie spada. Renoma, która idzie po rynku, jest cały czas rosnąca. Wydaje mi się, że jedną z takich odmian jest nasza pszenica Venecja. Nasza, ponieważ to my w pełni kontrolujemy proces produkcji nasion i dostaw do klientów. No i sami przygotowaliśmy cały opis agrotechniczny, historię jej wad i zalet. Karolu, stykając się z rolnikami, jakie najczęściej pytania padają z ich ust, kiedy zastanawiają się nad wyborem właściwej odmiany?

Karol Szmagliński: Najważniejszy z punktu widzenia rolnika jest plon odmiany, Tutaj Venecja pokazała swoimi wynikami plonowania, że jest jedną z najwyżej plonujących obecnie odmian na rynku, tak że mamy w ofercie jedną z najlepszych, najplenniejszych odmian. Drugi, bardzo ważny element to zdrowotność. Możemy tutaj zobaczyć te zdrowe, dorodne kłosy bez oznak porażenia chorobowe, liść flagowy również czysty, wszystko bardzo ładnie wygląda, pozostało niewiele, tak że zdrowotność to jest również ważny element. Zimotrwałość, kolejny ważny aspekt, tutaj Venecja posiada czwórkę w skali dziewięciostopniowej, a więc jest to taki poziom gwarantujący już bezpieczeństwo przezimowania. Bardzo dobra krzewistość, rośliny dość odporne na wyleganie. Przy odpowiedniej agrotechnice nie powinno być problemu z wyleganiem, tak że jest to odmiana uniwersalna, łatwa w uprawie praktycznie dla każdego rolnika, do każdej technologii.

Bartosz Stopczyk: Fajnie, że zwróciłeś uwagę na kwestie zdrowotności, pozwolę sobie wrócić do tego na chwilę. Zdrowotność, spojrzymy sobie za chwilę w łan, aby przekonać się, z jakimi patogenami mamy tutaj do czynienia. Tutaj oczywiście mając świadomość, że program ochrony tej pszenicy został dobrze przygotowany, dobrze skomponowany po to, aby łan był jak najbardziej czysty, ale pomimo wszystko również przy odpowiednich środkach chemicznych zastosowanych do ochrony przed chorobami trzeba mieć świadomość, że te odmiany, które mają lepszą zdrowotność, lepszą odporność na określone patogeny będą miały naturalnie ten łan czystszy, a więc zagwarantowaną lepszą produktywność. Warto zwrócić uwagę na fakt, że Venecja jest odmianą o dobrej zdrowotności, ale nie rewelacyjnej. Mamy dobrą odporność na mączniaka, mamy dobrą odporność na choroby podstawy źdźbła, natomiast to, co jest jej Piętą achillesową to na pewno rdze. Tu szczególnie rdza żółta. Warto zwrócić uwagę na DTR-kę brunatna plamistość liści to jest ten element, który również w przypadku Venecji może nam uciekać i na pewno, biorąc pod uwagę plon i jego jakość, trzeba zwrócić uwagę na ochronę kłosa, szczególnie na fuzariozę. Co prawda Venecja należy do wyższych odmian, widać wyraźnie, że ten łan nie jest niski, a więc ta droga fuzariozy do kłosa jest troszeczkę dłuższa, ale ten element agrotechniki na pewno jest jednym z kluczowych elementów, jeżeli mamy mówić o sukcesie w uprawie, a więc plonie i dobrej jakości. Bo generalnie Venecja ma jakość, prawda? Jest to pszenica z grupy jakościowej chlebowej, zachowująca cały czas bardzo wysokie parametry jakościowe, tak?

Karol Szmagliński: Tak, jest to odmiana z pogranicza, można powiedzieć, grup technologicznych, B-chlebowej i A-jakościowej. Naprawdę te parametry jakościowe podczas zbioru są naprawdę dobre i nie ma większego problemu, aby osiągnąć najwyższą cenę w skupie, cenę pszenicy konsumpcyjnej.

Bartosz Stopczyk: Tu w przypadku parametrów jakościowych warto zwrócić uwagę jeszcze na jeden element. Venecja jest bardzo wczesną odmianą. Jest to odmiana, która ze względu na szybsze tempo wegetacji wymaga nieco szybszej aplikacji trzeciej dawki azotu na kłos. Ten kłos musi być dobrze odżywiony, ale sama odmiana musi mieć też wystarczająco dużo składników odżywczych, żeby nabić odpowiednią wysokość, wielkość białka w kłosie i wszystkie pozostałe parametry jakościowe. Więc aplikowane trzeciej dawki azotu należy przyspieszyć, przesunąć w czasie w stosunku do innych pszenic, które uprawia się na naszych polach. Ta wcześniejsza dawka azotu zdecydowanie poprawi osiągi produkcyjne Venecji. Generalnie Venecja jako pszenica wcześniejsza przez ostatnie lata bardzo dobrze radzi sobie w przypadku tych trudnych warunków, przede wszystkim ogromnych deficytów wody. Mówiło się kiedyś o tym, że Wielkopolska stepowieje, teraz wszelkiego statystyki pokazują, że generalnie na terenie całej Polski mamy do czynienia z coraz większymi deficytami wody. Taka pszenica jak Venecja,

intensywnie wegetująca, szybko pobierająca wodę i składniki pokarmowe z gleby, jest to taki typ pszenicy, która w ostatnich latach bardzo dobrze sprawdza się, bardzo ładnie zabezpiecza swój potencjał w produkcji polowej. I to jest na pewno niebagatelna zaleta tej odmiany. Myślę, że warto, jeżeli mówimy o zaletach, zwrócić też uwagę na tak zwane wady. Wiele rolników sygnalizuje, że Venecja jest brzydka w uprawie. To, że jest taka wczesna… Sam na pewno zetknąłeś się z tym problemem, z sygnałami, jeżeli chodzi o wiosnę i późniejsze etapy wegetacji.

Karol Szmagliński: Tak, zwłaszcza widać to wczesną wiosną. Venecja nie wygląda najlepiej, natomiast bardzo dobre tempo regeneracji uszkodzeń, jest to pszenica w typie kompensacyjnym, a więc te wszystkie uszkodzenia spowodowane przez trudną zimę, przez mróz bardzo szybko są naprawiane, regenerowane i po krótkim czasie nie widać żadnych różnic z tymi odmianami, które wyglądają na tym przedwiośniu dużo lepiej.

Bartosz Stopczyk: Zgadza się. Ci rolnicy, którzy wychodzą na pole, wielokrotnie sygnalizowali. Ona wygląda bardzo brzydko na stracie, bardzo szybko nadrabia te problemy. Kolejny element, z którym zetknęliśmy się w roku 2021 to fakt stosowania regulatorów wzrostu i niskich temperatur po zastosowaniu retardantu. Stosowanie regulatorów wzrostu i potem niskie temperatury dają nam efekt takiego fizjologicznego przypalenia tej pszenicy. Ona znowu przebarwia się, no i niestety drażni oko swoim wyglądem.

Karol Szmagliński: Tak, zgadza się. Ważne, aby te regulatory wzrostu były zastosowane w odpowiednich dawkach i jeszcze ważniejsze, aby termin był optymalny. Jest to faza pierwszego kolanka, tak jak wspominalibyśmy Venecja, jest odmianą wcześniejszą, a więc wcześniej zaczyna przechodzić do kolejnych faz rozwojowych i ta regulacja powinna być wykonana w takim bardzo optymalnym terminie.

Bartosz Stopczyk: Co nie zmienia faktu, że nawet jeżeli rzeczywiście po tym spadku temperatur ona się przebarwi, tak jak już powiedziałem, drażni to oko, to potem znowu szybko się regeneruje, nadgania i wygląda naprawdę bardzo pięknie, a przede wszystkim nie ma to wpływu na finalny wynik plonowania.

Karol Szmagliński: Bardzo dobra regeneracja, czy to uszkodzeń po zimie, czy to uszkodzeń po zabiegach środkami ochrony roślin, Venecja bardzo szybko się regeneruje i bardzo szybko wraca do dobrego wyglądu.

Bartosz Stopczyk: Venecja, która trafia na coraz większą liczbę pól w Polsce, sama wystawia sobie doskonałe świadectwo. Sama dba o to, aby bardzo dobra opinia o niej rozchodziła się bardzo szeroko i

bardzo szybko. Te zalety powodują, że od momentu rejestracji od 2019 roku zasięg jej uprawy, areał jej uprawy wzrasta. Możemy polecać ją spokojnie na wszelkiego rodzaju stanowiska, na gleby lżejsze, słabsze. Jest to taka odmiana, która będzie odporna na wszelkie problemy pojawiające się w polu i naprawdę daje satysfakcję w uprawie. A dając satysfakcję w postaci wysokiego plonu, przynosi również godziwe zyski, co jest bezwzględnym elementem potrzebnym do prowadzenia gospodarstwa rolnego.