Protaminal – najlepsze źródło aminokwasów dla upraw rolniczych
Zmienna pogoda, wiosenne przymrozki a latem bardzo wysokie temperatury i deficyt wody a w konsekwencji zahamowany wzrost i plonowanie ziemniaków, buraków cukrowych, kukurydzy, rzepaku i zbóż to czynniki stresogenne, z którymi niestety mamy coraz częściej do czynienia. Dlatego też warto być przygotowanym na takie sytuacje i wprowadzić do systemu nawożenia nawozy z aminokwasami, które pomogą nam złagodzić skutki stresu i zapewnić prawidłowy metabolizm roślin i uzyskać nawet w trudnych warunkach wysokie i dobre jakościowo plony.
Aminokwasy to związki organiczne zawierające przynajmniej jedną grupę aminową i jedną karboksylową. Należą do najważniejszych związków organicznych w żywych organizmach ponieważ z nich zbudowane są białka. Aminokwasy są także składnikiem hormonów i enzymów. Rośliny są zdolne do samodzielnej syntezy aminokwasów ale proces ten wymaga dużo energii i czasu dlatego też podanie młodym roślinom aminokwasów wraz z deficytowymi składnikami pokarmowymi pozwala zaoszczędzić tą energię jednocześnie dynamizuje tempo ich rozwoju. Aminokwasy są prekursorami syntezy fitohormonów roślinnych a podanie ich w nawozach stymuluje rośliny do większej produkcji tych substancji wzrostowych.
Aminokwasy pełnią w roślinie różne funkcje:
- tryptofan jest prekursorem auksyn – odpowiedzialnych za szybkość wydłużania się łodyg i korzeni oraz otwieranie się pąków liściowych i aktywność enzymów,
- glicyna i kwas glutaminowy są podstawowymi składnikami tkanek roślinnych oraz chlorofilu dzięki czemu rośliny mogą produkować więcej asymilatów w procesie fotosyntezy,
- prolina wpływa na utrzymanie równowagi wodnej roślin, co ma ogromne znaczenie w okresach suszy, podana przed kwitnieniem wpływa na płodność pyłku,
- lizyna, metionina i kwas glutaminowy pobudzają ziarna pyłku do kiełkowania oraz stymulują wzrost łagiewki pyłkowej,
- alanina, arginina i lizyna stymulują syntezę chlorofilu oraz aktywność fotosyntezy,
- arginina stymuluje rozwój systemu korzeniowego
- kwas asparginowy uczestniczy we wszystkich procesach metabolicznych roślin, jest także źródłem azotu,
- glicyna spełnia funkcje chelatu dzięki czemu składniki pokarmowe są łatwo dostępne i szybko pobierane przez roślinę,
- kwas glutaminowy jest prekursorem aminokwasów, stymuluje wzrost roślin w początkowych stadiach rozwoju, zwiększa przyswajalność azotu,
- walina – wzmacnia system odpornościowy roślin w sytuacjach stresowych.
Aminokwasy wpływają także na jakość i dojrzewanie owoców – szczególnie metionina, która reguluje aktywność wytwarzania przez rośliny etylenu.
Pozyskiwanie aminokwasów do celów nawozowych jest procesem trudnym, wymaga ogromnej wiedzy o fizjologii roślin i skomplikowanej aparatury. Niezmiernie istotne jest aby w procesie otrzymywania aminokwasów nie straciły one swojej aktywności biologicznej. Najaktywniejsze biologicznie i najcenniejsze są L–aminokwasy pochodzenia roślinnego. Uzyskuje się je w drodze hydrolizy enzymatycznej materiału roślinnego. W nawozie pełnią one rolę nośnika organicznego – chelatora, który umożliwia szybkie i niezwykle wydajne dostarczanie roślinom składników pokarmowych. Aminokwasy tworzą z nimi bardzo małe, elektrycznie obojętne cząsteczki, co przyspiesza wchłanianie i transport składników mineralnych wewnątrz rośliny.
➡️ Protaminal zawiera 12% aminokwasów pochodzenia roślinnego, pozyskiwanych w procesie hydrolizy enzymatycznej, 42,9% substancji organicznej oraz 6,2% azotu, 1,8 fosforu i 1,3% potasu.
➡️ Protaminal jest bardzo skuteczny w mieszankach z nawozami mineralnymi NPK i mikroelementowymi, przyspiesza pobieranie i transport składników pokarmowych w roślinie. Stosowany samodzielnie w sytuacjach stresowych zwiększa odporność roślin na niskie i wysokie temperatury, deficyt wody oraz aktywizuje metabolizm roślin.
➡️ Skuteczność potwierdzona badaniami.
Wpływ nawożenia dolistnego Protaminal na plonowanie rzepaku ozimego, IUNG RZD Grabów 2020.
Obiekt | Plon t/ha |
---|---|
Kontrola – pełne NPK | 2,38 |
Protaminal – 1 l/ha, jesienią w fazie 4 liści i po ruszeniu wegetacji wiosennej i po wytworzeniu pąków kwiatowych | 2,75 |
Protaminal – 2 l/ha, jesienią w fazie 4 liści, po ruszeniu wegetacji wiosennej i po wytworzeniu pąków kwiatowych | 2,85 |
Wpływ nawożenia dolistnego Protaminal na plonowanie kukurydzy LG 31.250., IUNG RZD Grabów 2020.
Obiekt | Plon zielonej masy | Plon suchej masy | Plon ziarna t/ha | MTZ | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
ogólny | kolba | łodyga | ogólny | kolba | łodyga | |||
Kontrola | 29,03 | 11,40 | 17,63 | 13,10 | 8,80 | 7,68 | 7,56 | 295,50 |
Protaminal 2 x 1 l/ha | 39,13 | 15,38 | 23,75 | 16,94 | 11,63 | 5,32 | 9,30 | 336,90 |
Protaminal 2 x 2 l/ha | 41,25 | 16,88 | 24,38 | 20,27 | 13,03 | 7,25 | 10,69 | 298,50 |
Wpływ nawożenia dolistnego Protaminal na plonowanie ziemniaków., Fertico 2020,
Obiekt | Plon t/ha |
---|---|
Kontrola – pełne NPK, bez nawożenia dolistnego | 38,72 |
Protaminal – 2 x 1 l/ha , po wytworzeniu pokroju krzaka, i przed zwarciem rzędów | 40,70 |
Iwona Polewska
Krzysztof Zachaj