Nawozy zawiesinowe
Wyjątkowa, zaawansowana technologicznie formulacja i trzy kluczowe cechy, które przyczyniają się do lepszej wydajności w porównaniu z konkurencyjnymi produktami na rynku. Nawozy Mag S Aloy® i Mangan N Aloy® to nowa generacja wysokowydajnego odżywiania roślin.
Krzysztof Zachaj, Iwona Polewska-Jankowiak
Wysoką wydajność nawozów Mag S Aloy i Mangan N Aloy warunkują:
zdwojona kombinacja składników odżywczych w postaci rozpuszczalnej w wodzie (SL) i (SC), co zapewnia ich szybkie oraz powolne pobieranie – gwarantuje to uprawie startowy zastrzyk oraz długoterminowe uwalnianie składników odżywczych,- komponent SL, w którym cząsteczki zostały zmielone do wielkości od 0,5 do 1,5 mikrona,
- opatentowana, unikalna technologia adiuwantowa (środki powierzchniowo czynne) opracowana w celu zapewnienia doskonałych właściwości zwilżających i klejących, a jednocześnie zawierająca komponenty, które wspomagają przenikanie składników odżywczych do tkanki liścia.
Korzyści stosowania nawozów zawiesinowych
Stosowanie nawozów Mag S Aloy i Mangan N Aloy zapewnia:
- równowagę kluczową do maksymalizacji metabolizmu roślin w czasie ich intensywnego wzrostu i największego zapotrzebowania,
- szybką i skuteczną likwidację niedoborów magnezu, siarki i manganu,
- szybkość pobrania i zarazem długotrwałe działanie,
- zwiększenie wigoru roślin, wpływającego na poprawę odporności na choroby oraz wysokość i jakość plonów.
Właściwości fizyczne nawozów Mag S Aloy® i Mangan N Aloy® to:
- koncentraty o unikalnej formule zawiesinowej,
- szybki początkowy pobór magnezu i manganu, a następnie powolne uwalnianie składników,
- możliwość mieszania z większością preparatów,
- stabilna receptura o doskonałej trwałości,
- gwarancja niezatykania dysz i filtrów opryskiwaczy,
- łatwe użytkowanie i aplikacja,
- brak fitotoksyczności,
- doskonała kompatybilność z pestycydami.
Testy parametrów stabilności nawozów zawiesinowych
Wszystkie nawozy z serii Aloy przechodzą szeroki zakres testów stabilności, określających trwałość od 2 do 5 lat. Wszystkie nowe preparaty są testowane:
- przez 14 dni w temperaturze 54°C,
- przez 14 dni w temperaturze -5°C (zamrażanie/rozmrażanie cyklicznie
- co 24 godziny),
- przez 56 dni w temperaturze 40°C.
Technologia pobierania i wnikania
Substancja chemiczna, aby wniknąć do rośliny bezpośrednio przez liść, musi najpierw pokonać warstwę oleistą (kutykulę), a następnie zostać przetransportowana wiązkami przewodzącymi i dotrzeć do docelowej części rośliny. Substancje powierzchniowo czynne mają część rozpuszczalną w wodzie i część rozpuszczalną w tłuszczach – ich współczynnik podziału jest zbliżony do 1, ponieważ są rozpuszczalne zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Nawozy Mag S Aloy i Mangan N Aloy umożliwiają optymalne odżywianie dolistne dzięki wykorzystaniu najnowszych koncepcji w technologii pobierania i wnikania składników odżywczych, zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych w wodzie. Koncentraty zawiesinowe umożliwiają zastosowanie znacznie szerszej gamy soli metali, a środki powierzchniowo czynne zwiększają skuteczność (rozpuszczalność i odporność na deszcz), powodują także, że produkt jest znacznie łatwiejszy do przechowywania i użycia. Dzięki wysokiej koncentracji składników pokarmowych i technologii adiuwantowej nawozy Mag S Aloy i Mangan N Aloy w uprawach rolniczych stosuje się w niskich dawkach, 1–2 razy w sezonie – Mag S Aloy: 2–4 l/ha, Mangan N Aloy: 1 l/ha.
Skład nawozów:
Mag S Aloy: magnez (MgO) – 21,4%,
siarka (SO3) – 41,3%
+ technologia adiuwantowa,
Mangan N Aloy: mangan (Mn) – 400 g/l
+ technologia adiuwantowa.