Aminokwasy ratunkiem dla Twoich upraw

Nie od dziś wiadomo, że o plonie i jakości decyduje główny składnik pokarmowy, jakim jest azot. Jednak, aby był on odpowiednio wykorzystany należy dostarczyć pozostałe makro i mikroelementy. Wiadomo także, że o powodzeniu uprawy decydują zazwyczaj szczegóły. W przypadku roślin takim szczególnie istotnym elementem technologii uprawy jest skuteczne uzupełnianie składników pokarmowych na drodze zabiegów dolistnych. Nie wystarczy jedynie wykonać zabieg w odpowiedniej fazie rozwojowej. Ważniejsze jest zadbanie o szybkie pobranie i włączenie składnika do metabolizmu rośliny. W przypadku upraw polowych, o jakości otrzymanego plonu decyduje czas, jaki zachodzi od momentu aplikacji danego składnika pokarmowego do dostarczenia go w odpowiednie miejsce w roślinie.

Efektywniejsze nawożenie dolistne

Na rynku jest wiele nawozów dolistnych, których zadaniem jest suplementacja składników pokarmowych. Najprostszym a zarazem najtańszym rozwiązaniem jest podawanie mikroelementów w formie soli mineralnych – najczęściej siarczanów ( FeSO4, MgSO4, CuSO4). Pobieranie składników w formie dodatnio naładowanych kationów wiąże się z dużymi nakładami energetycznymi ze strony rośliny. Aby zneutralizować ładunek elektryczny mikroelementu opracowano metodę podniesienia tempa dostarczania składników – związki chelatyzujące. Związek chelatyzujący tworzy tzw. „kleszcze” neutralizuje ładunek ,co podnosi szybkość pobrania składnika. Do najpopularniejszych związków chelatyzujących zaliczamy: EDTA, DTPA, EDDHA.

Aminokwasy w nawozach

Przełomem w odżywianiu dolistnym stało się jednak wprowadzenie do składu nawozów aminokwasów. Aminokwas jest naturalnym, łatwo rozpoznawanym przez rośliny nośnikiem składników pokarmowych i czynnikiem stymulującym wzrost. Są najważniejszym składnikiem organizmów żywych, ponieważ to z nich zbudowane są białka. Niektóre aminokwasy stanowią produkty wyjściowe do produkcji enzymów i hormonów. Rośliny mają zdolność do syntezy aminokwasów, a proces ten wiąże się z dużymi nakładami energetycznymi oraz jest czasochłonny. Stresy pojawiające się w trakcie wegetacji obniżają naturalną produkcję tych związków. Szczególnie na początku wzrostu powinniśmy zadbać o dostarczenie niezbędnych składników wraz z szybko włączanymi w metabolizm aminokwasami. Zaoszczędzi to roślinom energii oraz zintensyfikuje ich rozwój. Rola wykorzystywanych w nawozach aminokwasów polega na chelatyzowaniu składników, czyli neutralizowaniu ich ładunku. W ten sposób powstają małe neutralne cząsteczki bardzo szybko pobierane i włączane w metabolizm. Jedynymi nawozami z aminokwasami pochodzenia roślinnego są produkowane przez amerykańską firmę ALBION produkty z serii METALOSATE.

Aminokwasy pełnią w roślinie różne funkcje:

– tryptofan jest prekursorem auksyn – odpowiedzialnych za szybkość wydłużania się łodyg i korzeni, otwieranie się pąków liściowych oraz aktywność enzymów;

– glicyna i kwas glutaminowy są podstawowymi składnikami tkanek roślinnych oraz chlorofilu, dzięki czemu rośliny mogą produkować więcej cennych asymilatów w procesie fotosyntezy;

– prolina wpływa na utrzymanie równowagi wodnej roślin, co ma ogromne znaczenie w okresach suszy, podana przed kwitnieniem wpływa na płodność i żywotność pyłku;

– lizyna, metionina i kwas glutaminowy pobudzają ziarna pyłku do kiełkowania oraz stymulują wzrost łagiewki pyłkowej.

– alanina, arginina i lizyna stymulują syntezę chlorofilu oraz podnoszą aktywność fotosyntezy;

– arginina stymuluje rozwój systemu korzeniowego;

– kwas asparginowy uczestniczy we wszystkich procesach metabolicznych roślin, jest także źródłem azotu;

– glicyna spełnia funkcje chelatu, dzięki czemu składniki pokarmowe są łatwo dostępne i szybko pobierane przez roślinę;

Pozyskiwanie aminokwasów

Proces pozyskiwania aminokwasów wykorzystywanych w produkcji nawozów jest złożony i wymaga wysokiego poziomu wiedzy i aparatury. Najistotniejsze w całej technologii jest uzyskanie aktywnego biologicznie L –aminokwasu. Odbywa się to na drodze fermentacji materiału roślinnego lub hydrolizy enzymatycznej naturalnych białek. Tylko w ten sposób pozyskiwane aminokwasy zagwarantują pełną dostępność zastosowanych składników pokarmowych oraz będą miały znaczący wpływ na zachodzące w roślinach procesy fizjologiczne.

Na czym polega wyjątkowość nawozów METALOSATE?

Zawarte w nawozie aminokwasy kompleksują składniki pokarmowe, zapewniają ich szybki transport przez ectodesmy do membrany plazmatycznej ( plasmalemma) a następnie do cytoplazmy gdzie dostarczone minerały zostają wykorzystane w procesach metabolicznych. Natomiast aminokwas, jako nośnik nie „marnuje się”, jako naturalnie rozpoznawana cząsteczka wchodzi w skład komórek roślinnych. Dzięki takiemu połączeniu czas pobierania składników jest bardzo krótki od 2 do 4 godzin a wykorzystanie składników sięga 100%. Zawarte w nawozach aminokwasy podnoszą naturalną odporność rośliny na pojawiające się w czasie wegetacji stresy biotyczne i abiotyczne. Zastosowanie aminokwasów w nawozach pozwala optymalnie zabezpieczyć roślinę w makro i mikroskładniki kontrolujące azot.

Nawozy z aminokwasami stosowane w uprawach polowych

metalosate_PotassiumMETALOSATE POTASIUM, który zawiera 24% K2O skompleksowanego aminokwasami. Szybko i skutecznie uzupełnia potas uczestniczący w syntezie i transporcie węglowodanów, regulujący gospodarkę enzymatyczną i wodną, podnoszący efektywność wykorzystania azotu. Nawóz wykorzystywany jest w uprawie rzepaku, zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych i zmienników. Stosowany jest w momencie, gdy bardzo szybko chcemy uzupełnić niedobór potasu w roślinie np. w uprawie rzepaku na jesieni w celu podniesienia koncentracji potasu w soku komórkowym, co zapewnia podwyższenie odporności na niskie temperatury, w uprawie buraka cukrowego przed zakryciem międzyrzędzi w celu zwiększenia szybkości syntezy i transportu cukrów. Sprawnie dostarczony potas w towarzystwie naturalnych aminokwasów błyskawicznie poprawia kondycję roślin oraz znacznie ogranicza wpływ czynników stresowych. Każdy ze składników nawozu zostaje wykorzystany w metabolizmie rośliny.

aminofortWśród preparatów aminokwasowych warto także wspomnieć o nawozie AMINOFORT. Jest to nawóz azotowy (11%N) z 30% dodatkiem aminokwasów pochodzenia zwierzęcego. Aminokwasy zawarte w nawozie są wykorzystywane w procesie fotosyntezy, stymulują podziały komórkowe i wzrost roślin, zwiększają odporność roślin na niekorzystne warunki atmosferyczne i siedliskowe. Dodane do innych nawozów i środków ochrony roślin podnoszą efektywność nawożenia i skuteczność ochrony.

tabela aminofort

aminopoolKolejnym godnym polecenia preparatem jest AMINOPOOL 70, który zawiera 75% aminokwasów ogółem i 11% azotu. Wytwarzany jest na drodze hydrolizy enzymatycznej naturalnych białek, co zapewnia wysoką zawartość bioaktywnych L-aminokwasów. Ze względu na silne właściwości chelatyzujące stanowi doskonały dodatek do nawozów mikro i makroelementowych np. ROSALEAF, ROSASOL, ASX czy MIKROSTAR COMPLEX. Podnosi odporność na warunki stresowe, a także przyśpiesza przemieszczanie się składników pokarmowych oraz substancji aktywnych w obrębie rośliny. AMINOPOOL 70 stosuje się, wraz z nawozami dolistnymi i większością środków ochrony roślin w ilości 100g na 100 litrów wody.

Artur Kozera